perjantai 10. huhtikuuta 2015

Patjaston mittausta

Venemessuilla pyydetty tarjous patjastosta saapui. Vanhojen patjojen mittojen mukaan tehty tarjous oli kallis mutta budjettimme raameissa. Itse tehtynä patjat saisi toki halvemmalla, mutta se tarkoittaa että pitäisi sitten osatakin jotain. Noin 50EUR/m hintaista kangasta kun ei viitisisi ihan itse osaamattomuudellaan tärvellä.

Tärkeintähän on nyt saada jonkinlainen ymmärrys eri vaiheiden hinnoista. Mitä kustantavat:

  • uudet vaahtomuovit?
  • Vaahtomuovien ja päällysosien muotoonleikkaus?  
  • uudet kankaat?
  • kankaiden ompelu?

Tehdään tämän perusteella sitten päätös mistä kaikkialta nämä eri osaset hankitaan vai teetätetäänkö samassa paikassa.

Haluamme salongin ja keulapiikin istuinpatjoihin hieman enemmän paksuutta. 10 cm patjan paksuus tuntuu hyvältä, Täytyyhän muistaa, että näissä olisi syytä kyetä nukkumaan ilman isompia selkäongelmia. Keulapiikkiin voidaan lisäksi miettiä erillistä petaria.
Pistopunkan patja saa olla paksuudeltaan 5cm. Puolet paksumpi patja vie turhaa tilaa eikä siellä niinkään nukuta. Ompahan enemmän säilytytilaa tarvittaessa.

Aiemmat patjat ovat olleet 7cm, joten mittaus on hyvä tehdä uusiksi. Yksikään patjoista ei ole samanlainen, koska  runko levenee/kapenee eri tavalla veneen keulasta perään (no s**t Sherlock ;) Tämä tuottaa omat haasteensa vaahtomuovin leikkaamiseen ja oikeanlaisen kaavan tekemiseen kankaan osalta.


Tarvikkeemme ovat pätkä kakkosvitos lankkua, mittanauha, paperia ja kynä.

Perusmitat patjaston pohjan osalta on helppo mitata. Patjan pituus ja sen leveys (30 cm välein) tulee nopasti paperille. Sen jälkeen aloitetaan mittaamaan patjan ylätason pituutta ja leveyttä.

Tähän on onneksi hyvänä apuna pätkä kakkosvitosta..Lankku, joka on  5 x 10 senttiä toimii loistavasti patjan korkeuden simuloimiseen. Suora lankku runkoa vasten samoille kohdille 30 sentin välein joista patjan leveyskin mitattiin.  Sitten mitataan paljonko runko kaareutuu kussakin mittauspisteessä kymmenen senttiä korkeammalla. Pistopunkassa lankku lappeelleen niin saadaan mitattua viisisenttisen patjan yläosan leveys. Pistopunkasta löytyikin suurimmat eroavaisuudet patjan pohjan ja yläpinnan mitoissa.


Salongin pentterinpuoleisen patjan yläreuna on
kauttaaltaan 2,5 senttiä leveämpi pohjaan nähden. 

Mitat paperille ja iltapuhteina mitoituskuvat koneella pdef:ksi. Hyvät Laitamme nämä piirrokset muillekin Ohlson29:n veneen omistajille tarjolle erilliselle sivulle blogin kylkeen. Saahan niistä muutkin purjehduskollegat hyvät mallikuvat siitä kuinka patjaston mitoitus voidaan kuvata. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti